mendex FÜRDŐSZOBA FA HATÁSÚ JÁRÓLAP
Tel:06-1-607-6370
e-mail küldés elérhetőségek gyik. kezdő oldal
Gyakori kérdések

MILYEN MÉRETŰ, ÁRNYALATÚ CSEMPÉT VÁLASSZAK?

 

            A csempe, padlólap méretének helyes megválasztásánál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

- A helység alapterülete, elrendezése
- Egybefüggő falfelületek mérete
- A helység magassága
- A falak arányai
Mendex

Tévhit, hogy a kis fürdőszobákba kis alakú csempét szabad csak rakni. Bizonyos mértékig a nagyobb burkolólapok optikailag tágítják a teret, nagyobb térérzetet biztosítva a kisebb helységekben is. Ezt az érzetet fokozhatjuk a sötét, világos csempék arányainak helyes megválasztásával is. Ha a falon két árnyalat kombinációja lesz, nem érdemes a burkolást sötét sorral kezdeni, ez „összehúzza” a teret, kerületet. 150x150, 200x200 cm-es fürdőknél a sötét színeket inkább dekorációnak használjuk.

Nagy fürdőknél szabadabban variálhatunk, itt törekedjünk az igazán nagy lapokra,

( 30x60 cm ). A mai trendek alapján a függőleges dekoráció a divatosabb, például más színnel ki lehet emelni a mosdó, wc, zuhanyzó körüli részt, itt a színek elválasztására alkalmazzunk dekorációs szegőket

Burkolóanyag utánrendelése

A burkolóanyagok utánrendelésénél az egyik alapvető gond a megfelelő méret és színárnyalat beszerzése. Minden gyártásnak más a színárnyalata és mérete, ezeket a gyártók betű és szám kombinációkkal jelölik a csomagoláson. A csempéknél gyárilag megadott méret névleges középméret, ettől pár milliméterrel nagyobbak és kisebbek is lehetnek gyártásonként a lapok. Természetesen, ha Ön egyszerre vásárol egy bizonyos mennyiséget, ott egyformáknak kell lenniük, de ha több színt választ, ott előfordulhat a méretdifferencia a színek között. A burkolás végeztével érdemes pár lapot elrakni, ha javításra kerülne sor a későbbiekben, legyen az eredeti lapokból tartalék. Ez nem vonatkozik az élcsiszolt, rektifikált burkolóanyagokra, ott a méret teljesen pontos, gyártási időtől függetlenül, de a színárnyalat változások itt is fennállnak, ezért a legjobb megoldás, ha megfelelő rátartással, pontos méretek alapján számoljuk ki a megfelelő mennyiséget!!!

Mi az a kopásállóság?

A burkolólapok kopásállóságának meghatározásához a PEI értéket alkalmazzák. A lap PEI-értékét egy vizsgálat során állapítják meg. A vizsgálat alatt a lap felületén egy acélgolyókkal teli hengert forgatnak, és azt figyelik, hogy mikor tapasztalható a lapon szemmel látható kopásnyom. A különböző PEI-értékek szerint változik, hogy egy burkolólapot milyen felületre ajánlanak. Az egyes PEI-értékek és a hozzájuk tartozó ajánlott felületetek a következők:
PEI II: gyenge kopásállóság, főleg a falicsempék tartoznak ide. Padlólapként történő felhasználásuk nem javasolt, de saját felelősségre, kizárólag fürdőszobában padlóburkolatként is használhatók
PEI III: közepes kopásállóság, otthona kopásnak annyira nem kitett helyiségeibe ajánlott (nappali, fürdőszoba), de előszobába és konyhába nem ajánlott
PEI IV: erős kopásállóság, otthonában korlátozás nélkül alkalmazható, előszobába és konyhába is
PEI V: kiemelkedő kopásállóság, közületi és nagyobb forgalmú létesítményekbe javasolt

 

Teraszburkolás

csúszásgátlás Teraszburkolásnál fokozottan ügyeljen, hogy a burkolólapok fagyállók, kopásállók és esetleg csúszásgátlók legyenek. Minden esetben használjon vízszigetelést, mert a beszivárgó nedvesség és páraképződés a fagy beköszöntével bármilyen fagyálló csemperagasztó alkalmazásánál felfagyást okoz. Teraszburkolásnál minden esetben flexibilis ragasztó és fugázóanyagot használjon, valamint minimum 3mm–es fugatávolságot kell tartani. 25m2 –ként dilatációs hézagoló beillesztése is szükségessé válik, ha egybefüggő a felület.

 

Zuhanykabin mögött a falat is szigeteljük?


zuhanyIgen. Minden esetben ajánlott. Egy felújítás költségeihez képest a szigetelőanyag költsége elhanyagolható, de az esetleges elázások, átázások költsége óriási is lehet.

 


Lehet fuga nélkül rakni a lapokat?


A legtöbbet nem, mert a gyártás akármennyire is jó minimális (1-2 mm) méretkülönbség van a lapok között, ami elfogadható jelenség. A fuga nemcsak a lerakásnál segít, de a dilatációban is fontos szerepe van. Minimális fugával leburkolhatók a méretre vágott (retifikált) lapok, de nem mindenhová. Például padlófűtésnél nem ajánlott.

 

Ha ráejtek a padlólapra valamit, kipattan?

Ha nehezebb tárgyat ejtünk rá a padlólapra, sajnos előfordulhat, hogy a lap lepattan, csorbul. Ez a legerősebb járólapokkal is megtörténhet, de itt is igaz, hogy a minőségi termékek kevésbé hajlamosak rá.

 

 

 

Padlófűtésnél mire figyeljek?
Padlófűtésre történő burkolásnál fagyálló padlólapot, flexibilis ragasztó, fugázóanyagot, valamint legalább 3mm-es fugatávolságot kell alkalmazni. 25m2 -nél nagyobb, egybefüggő felületeknél dilatációs hézagoló beépítése szükséges. 

 

Padlólap burkolási sémák fahatású lapokhoz

            Itt inkább képekben mutatnánk meg a lehetséges variációkat. Fontos tudnivaló, hogy a hosszúkás padlólapokat nem szabad lerakni feles eltolással, téglakötésbe!Mekkora és milyen kádat válasszak?

Az Ön méretének megfelelőt. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy túl nagy kádat raknak a fürdőjükbe, mondván, hogy elfér. Igen ám, de azt is számításba kell venni, hogy ha a kád túl hosszú, lecsúszhatunk benne és akkor nem fekszik fel a hátunk a kád háttámlájára és a fürdőzés kényelmetlen, kimerítő lesz.  A kád formáját tekintve nézze meg a választásnál, hogy a háttámla része mennyire döntött, milyen széles az alsó pontnál! Ha szeretne kádparavánt is használni, akkor a kád peremén nem lehet ennek behajtását akadályozó kiemelkedés. A nagyobb gyártóknál külön tervező szakemberek dolgoznak azon, hogy a fürdőkád kialakítása ne csak szép, de ergonómiailag is megfelelő legyen.                                                        

 

Meg tudom rendelni interneten is az árút?

Természetesen meg lehet rendelni interneten is a kiválasztott termékeket. Ebben az esetben egy e-mail-t kérünk, melyre válaszolva elküldjük az átutalásos foglaló számlát. Az ehhez szükséges dolgok:

  • Egy e-mail a megrendelni kívánt termékekről, azokat pontosan megnevezve, mennyiségi igénnyel   
  • Számlázási név
  • Pontos cím
  • Telefonszám

Megrendeléskor a teljes végösszeg 30%-áról küldjük a foglaló számlát és a megrendelési bizonylatot. A számlán a megrendelt tételek, azok mennyisége és a foglaló értéke szerepel. A megrendelési bizonylaton fel van tüntetve a végösszeg és az abból fizetendo százalékos összeg is. A megrendelést a pénz számlánkra történo érkezése után indítjuk, amelyrol tájékoztatást is kap, ezt kérjük, a rendelés leadás idopontjának megválasztásakor vegye figyelembe!

 

profiburkolas.hu |burgmanbazis.hu | burkolasarak.ewk.hu/akcio | szaniterklub.hu